Det här är en av de mest plockade matsvamparna över hela världen är Karl Johan och den kan bli använd till väldigt mycket. Den har kännetecken som är lätta att lägga märke vilka är följande:
- Svampen har en välvd som är ljusbrun till mörkbrun i färgen.
- Närmast hattens kant finns oftast en vit rand.
- Hattens undersida är brunviolett i färgen.
- Karl Johan svampens fot är vit till ljusbrun.
- Smaken av Karl Johan svamp är mild och påminner om nöt.
Svampens historia
Svamp har alltid varit en uppskattad ingrediens att använda i matlagning men också en uppskattad krydda. Karl Johan svampen har ända sedan romartiden varit en populär svampsort. Under 1600-talet var soppar populära i Frankrike men det var först under 1700-talet som intresset startade i Sverige.
År 1755 blev Karl Johan svampen först nämnd i svenska kokböcker och i dagsläget blir tonvis av dem transporterade runt hela världen. Ett av de största exportländerna som tillhandahåller Karl Johan svampar är Kina.
Så fick Karl Johan svampen sitt namn
I Sverige har namnet på svampen en kunglig koppling eftersom Karl XIV Johan Bernadotte tog med sig Karl Johan svampen till Norden. Vidare lärde han de högre samhällsskikten att äta denna. Karl XIV Johan försökte också att odla svampen vid sitt slott i Uppland.
På engelska heter Karl Johan svampen istället ”King Bolete”
Växer i blandskog
Karl Johan svamp finns överallt i Skandinavien och brukar dyka upp i större mängder under säsong. När du är ute och ska plocka dina svampar bör du däremot vara försiktig. Det är ganska lätt att förväxla Karl Johan med Gallsopp.
Gallsoppar är inte giftiga men de smakar mycket illa. Är det så att du förväntar dig en god smak av Karl Johan svampar och istället får tag i den andra sorten, blir du mycket besviken eftersom den är mycket bitter i smaken.
När kan de plockas?
I Sverige växer Karl Johan svampen främst under sensommaren och de finns kvar ända fram till hösten i hela landet. Vid bra väder växer svampen mycket intensivt och du bör plocka den under de första veckorna för att hinna före eventuella skadedjur eller andra organismer som efter hand brukar angripa svampen.
Ett tips är att lägga den plockade svampen i en korg, papperspåse eller tygpåse. Att använda en plastpåse är inte bra eftersom det gör så att större svampar krossar de som är mindre och i denna miljö förökar sig även de jordbakterier som följer med svamparna snabbare. Du bör undvika att plocka svamparna vid fuktigt väder eftersom de lätt suger åt sig vatten.
Utsätts ibland för angrepp
Ibland kan det förekomma att de blir utsatta för angrepp och det är framförallt av mask. Mask i Karl-Johan svamp i sig är inte farligt eller giftigt men det är inte direkt aptitligt att äta för dig som till exempel vill avnjuta en god svampsoppa. De kan också råka ut för angrepp av svampsnylting, vilket liknar är en sorts mögel.
Det är dock en parasitsvamp som är gul i färgen och som kan infektera matsvampar. Indirekt kan den framkalla illamående om det är så att du råkar förtära en angripen svamp. För dig som ska plocka svamp är det relativt enkelt att se om den blivit angripen av svampsnylting. En Karl Johan svamp som råkat ut för detta kroknar och blir efter hand täckta av ett vitt ludd.
En angripen svamp luktar också mycket illa. Det är vanligt att stora svampar angrips och då kan nedre delen av svampen skäras bort, de så kallade rören. Resten av svampen kan du sedan tillaga som vanligt.
Vad gör man med Karl Johan svamp?
Du kan rensa den och sedan stoppa den i frysen. Svampen kan också användas i inläggningar eller varför inte användas som svampmjöl. När du ska frysa in svampen kan du med fördel göra den delad i mindre delar.
Då kan du tina upp den igen innan användning, eller varför inte använda den till att strö som smaksättning på din mat. Du kan också tillreda den direkt från frysen, vilket i sin tur ger en känsla av att svampen precis blivit plockad.
Torka svampen
Genom att skiva Karl Johan svampen tunt och sedan lägga på ett tidningspapper eller myggnät kan du torka den och använda den vid senare tillfälle. Är det så att du plockat stora mängder svamp som du vill torka kan du med fördel köpa en torkmaskin.
Du kan också placera skivorna på ett ugnsgaller och torka dem på låg värme, cirka 50 grader, i ugnen. Svampen är klar när den är knastertorr och de förvaras med fördel i glasburkar med täta lock.
Det går också att bygga en egen torkmaskin av två plastbackar där du skär ut botten och lägger ett finmaskigt nät i den ena. Den andra backen skär du hål i sidan på och leder in varmluften från bilens kupévärmare som du säkert inte använder till annat under svampsäsongen.
Recept för den som älskar svamp
Tillagning av Karl-Johan svamp kan med fördel ske genom att steka den i endast smör och sedan kan du krydda med salt och peppar för att få fram en extra god smak. Svampen kan du också förvälla eller tillaga den på annat sätt. Förutom tidigare nämnda förslag kan du göra en pasta med svamp och parmesanost.
Då kan du dessutom använda torkade eller infrysta svampar som du kan dela och lägga i pastasåsen precis innan den är klar. Passa på att göra storkok när du har svamp hemma. Då kan du sedan frysa in pastarätten och avnjuta denna under senare tillfälle.