Sveriges brantaste skidbacke

by Gabriella Uwelius
0 comment

I Sverige finns det ett stort antal skidbackar så långt söder ut i orter såsom Ulricehamn, Skövde och Billinge. Dessa använder till stor del konstgjord snö men erbjuder ändå en härlig utförsåkning.

Men om du söker lite mer spänning, fart och känsla kanske Sveriges brantaste backe är något för dig.

Brantaste skidbacken i Sverige

Den brantaste backen i Sverige är Chocken i Idre fjäll med sina 46 graders lutning. De som är på plats för Chocken i Dalom kan minst sagt förvänta sig en resa som kräver sin skidåkare.

Det gäller även Sveriges näst brantaste skidbacke, som ligger i Hundfjället, Väggen.

Skidbacken Chocken Idre

Chocken i Dalom, som många lokalinnevånare kallar Dalarna, är Sveriges brantaste backe. Det är i Idre fjäll Chocken ligger och den är till och med för Idre brant backe med sina 46 grader.

Skidbacken Chocken Idre

Pisten är en svart backe som från början hade en brant uppe vid krönet som var 48 grader. Men efter en dödsolycka där pistmaskinsföraren omkom sprängdes en del av backen bort för att den skulle bli säkrare. Den är trots det Sveriges brantaste pist, och enligt Idre Fjäll är det även Nordens brantaste skidpist.

Intressant fakta om Chocken

 • Anlades 1998 och blev Sveriges brantaste skidbacke.
 • Världscupen i speedski hölls i Idre Chocken.
 • Backrekord är i dagsläget 180,04 km/h, vilket österrikaren Manuel Kramer satte år 2018.
 • Mars 2000 tappade en 23-årig man kontrollen och dog.
 • År 2001 voltade en pistmaskin ner då vinschen brast och föraren omkom.
 • Det hände igen år 2013 då en pistmaskin gled, men utan skador på maskinföraren.

Väggen Sälen

Skidbacken Väggen Hundfjället är Sveriges näst brantaste backe idag efter att fram till 1998 varit den brantaste. Så hur brant är Väggen? Väggen Sälen lutning är bara en grad mindre än Chocken, så vi lovar att den kommer att kännas minst lika brant om du bestämmer dig för att åka den.

Intressant fakta om Väggen skidbacke

 • Lutning Väggen Sälen är 45 grader.
 • Väggens längd är cirka 500 meter.
 • Backrekord för Väggen är 198 km/h, vilket gör den till Sveriges snabbaste svarta backe.
 • Tävlingen Uppåt Väggen, där det gäller att snabbast ta sig både upp och ner för backen, sker på påskafton varje år.
 • Inte bara Chocken har haft dödsfall. Väggen Sälen dödsfall skedde år 2005 när en kvinna föll 250 meter nerför backen och avled av sina skador.

Europas brantaste skidbacke

Alperna stoltserar med mängder av branta backar och här finns den brantaste preparerade skidbacken i Europa, pisten Manni Pranger i Steinach am Brenner i Österrike. Den har en stigning på 102 %, vilket är 45 graders lutning. För att ens kunna preparera denna World Cup-pist krävs det speciella pistmaskiner.

Snabb fakta

 • Stigning: 102 %
 • Lutning: 45 grader
 • Längd: 1 000 meter
 • Höjd: 520 meter över havet

Världens brantaste skidbacke

Det tvistas lite om vilken som är den brantaste skidbacken i världen. Det beror på att Harakirii skidorten Mayrhofen Ski Zillertal 3000 i Österrike ofta blir omnämnd som det. Då särskilt som att den skulle vara en självmordsbacke, vilket namnet antyder om. Den har i och för sig en brant lutning, men den skrivs många gånger fel i olika artiklar som 78 grader, men där det korrekta är 78 %. Det innebär att den har en lutning på cirka 38 grader, vilket inte är alls lika brant som Europas brantaste backe som vi nämner ovan.

Troligtvis är det själva namnet som får folk att tro det. Den är i och för sig brant och har ett vertikalt stup på 375 meter och en längd på 1 500 meter. Något många anser är ett potentiellt självmord att susa nerför den.

Men om vi ska utnämna den brantaste skidbacken är det Manni Pranger som tar priset som brantaste backen både i Europa och i världen.

Brantaste utförsåkningen utan bearbetad pist

De vi har nämnt ovan är preparerade pister men för dig som vill testa något ännu extremare kan testa Corbets´s Couloir Jackson Hole i Wyoming i USA. Den ligger på 3 185 meter över havet och är bara 300 meter lång. Men med en lutning som är nästintill vertikal räcker 300 meter långt.

Spännande, häftigt eller farligt

Ja, här går meningarna isär. Backar som vi nämner ovan kan få även den mest erfarna skidåkare att hissna när han eller hon står på branten för att kasta sig ut. De flesta säger att när det börjar gå över 50-60 graders lutning är det svårt att få grepp med skidorna. Är det dessutom isigt kan det bli en farlig tur ner.

Det är inte alltid de brantaste som ger den häftigaste åkningen. Bland annat är det många skidbloggare som nämner Åres Stövelbranten i Störtloppet och att det är en spännande åkning som på det brantaste stället kommer upp i klass med Chocken. Särskilt som det kommer skarpa svängar som du måste kunna hantera i hög fart.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More