Så fixar du billigare el

by Gabriella Uwelius
0 comment

Elpriser är ett stort problem och en stor utgift i princip världen över. Det är därför värt att lägga ner lite tid på att se till att du får den billigaste elen möjligt. Om du får din el från en elleverantör som du tycker är för dyr så finns det saker du kan göra åt det.

Hitta din nya elleverantör

Det finns flera olika metoder för att få billig el. Om du kollar på nätet till exempel så finns det tjänster som gör prisjämförelserna åt dig. På så sätt behöver du inte själv surfa i all oändlighet för att få fram informationen.

Hos de flesta sådana tjänster så är processen ganska enkel. Du väljer den typ av elavtal du vill ha, lägger till din ungefärliga årliga förbrukning och skriver in ditt postnummer. Tjänsten tar då fram ett urval av elbolag i ditt område med den billigaste elen.

Det finns även tjänster som låter elbolag buda på kunderna. Du lägger återigen in detaljerna ovan. Tjänsten skickar sedan din förfrågan till befintliga elbolag i ditt område. Eftersom de vet att de tävlar med varandra om dig som kund så ger de sitt absolut bästa pris när de kontaktar dig.

När du fått dina erbjudanden så bör du kolla på nätet efter elbolagets rykte. Till exempel hur många klagomål de fått i relation till antalet kunder de har. Även om ett elbolag ger dig ett fantastiskt pris så kan det finnas anledningar att inte välja just det bolaget.

Saker att tänka på när du byter elbolag

Först och främst så bör du kolla med ditt nuvarande elbolag för att se vad uppsägningstiden är. Om du avbryter avtalet innan uppsägningstiden så kan du tvingas betala en ersättning till din nuvarande elleverantör.

Det kan också vara så att du behöver säga upp ditt avtal en lång tid i förväg om kontraktet med ditt elbolag inkluderar automatisk förlängning av avtalet inom en viss tid. Bäst är att du noga går igenom avtalet du har med din elleverantör innan du påbörjar processen för att undvika trista överraskningar.

Efter att du gjort det så kan du kontakta det elbolag du valt ut. Gör en lista med frågor och se framför allt till att de bekräftar de priser och avtal som du sett på nätet. Som vi nämnde ovan så bör du också se om företaget haft många klagomål och dispyter med kunder. Säkerställ att deras avtal passar dig och att du är medveten om hur de hanterar klagomål och problem som kan uppstå.

Om allt känns bra och du vill gå vidare med din nya elleverantör så finns det mer att tänka på. Vissa elbolag erbjuder att genom fullmakt säga upp ditt nuvarande avtal åt dig. Det är dock bäst att du kontaktar ditt nuvarande elbolag själv först. Skicka en skriftlig uppsägelse till din elleverantör så du har en kopia på all kommunikation.

Sista steget

När allt detta är gjort så tar din nya elleverantör hand om resten. Din mätare avläses av det aktuella elnätsföretaget. De meddelar sedan båda din gamla och din nya leverantör om siffrorna. Sedan kommer elbolagsbytet att ske enligt gällande avtal.

Tänk också på att även om du kan välja din elleverantör själv så kan du inte styra vilket elnät du tillhör. Det beror på området du bor i och påverkar också din slutgiltiga räkning. Till elnätsföretaget betalar du för själva transporten av elen. Du kan hitta information om elnätskostnaden i olika områden på nätet.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More