Varför är det krig i Ukraina?

by Gabriella Uwelius
0 comment

Bakgrunden till varför är det krig i Ukraina är komplicerat eftersom länderna har länge haft olika syn på historia, politik och kultur. Dessa olikheter har ofta orsakat konflikt mellan länderna.

Varför är det krig i Ukraina och hur uppstod det?

Kriget i Ukraina är inte ett nytt fenomen, då det har pågått i olika former sedan länge. Det finns många olika skäl till varför konflikten eskalerade till inbördeskrig 2014. En av orsakerna till kriget var den så kallade ”Euromaidan-revolutionen”. Den ledde till att Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovytj flydde landet.

De som protesterade mot presidenten ville ha ett närmare förhållande till Europa. International Crisis Group menar i sin rapport från mars 2018 att Yanukovytjs avsikt med sitt handlande inte innebar global katastrof på objektiv grund. Det skulle bli ledsamt om det ledde till aktiv krigshandling, men det finns inga tecken på att han sökte sådant. Dock verkade kriget ha varit en begränsad följd av hans abdikation samma månad.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More