Vad ska man inte äta om man har problem med sköldkörteln?

by Gabriella Uwelius
0 comment

”Vad ska man inte äta om man har problem med sköldkörteln?” Varför är svaret inte så enkelt som man kanske tror? Sköldkörtelproblem kan ge upphov till en rad olika symptomer och alla individer svarar olika på mat, så det finns ingen lösning som passar alla. Men låt oss försöka reda ut detta lite mer!

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln är en liten körtel belägen i halsen, den spelar en avgörande roll i din ämnesomsättning. När den inte fungerar som den ska kan det leda till viktuppgång, trötthet och nedstämdhet, för att bara nämna några symptomer.

Vad ska man inte äta?

Nu till det stora, vad ska man inte äta om man har problem med sköldkörteln? Generellt sett bör du undvika:

  • Processade livsmedel
  • Gluten
  • Soja
  • Vissa grönsaker (som blomkål, broccoli och kål)

Men kom ihåg, detta är en allmän rekommendation. Varje individ reagerar annorlunda, så det viktigaste är att lyssna på din kropp.

Livsmedel Varför undvika? Alternativ
Processade Livsmedel Kan innehålla tillsatser som stör sköldkörteln Rena, naturliga livsmedel
Gluten Ibland kopplat till sköldkörtelsjukdom Glutenfria alternativ
Soja Kan störa hormonbalansen Proteinrika livsmedel
Grönsaker (blomkål, broccoli, kål) Kan hämma sköldkörtel funktion Andra grönsaker

Sammanfattning

Att ha problem med sköldkörteln kan vara komplicerat och kan kräva anpassning av kost. Boven i dramat är ofta den mat vi äter. Så, om du lider av sköldkörtelproblem, tänk över din kost och se om några förändringar kan hjälpa till att lindra dina symptomer. Lycka till, och kom ihåg att hälsa alltid går först!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More