Symptom med torr och kliande hårbotten?

by Gabriella Uwelius
0 comment

Det blir allt vanligare att människor får symptom av torr och kliande hårbotten. Ofta är detta helt ofarligt och kan enkelt tas hand om. Såklart är det ibland även symptom på annat och då kan du behöva annan hjälp men oftast kan du lösa besvären själv. Ofta handlar det om att få en bra hårbottenvård för att få bort besvären.

Ofta när någon upplever dessa besvär handlar det om att torr hårbotten. Det kan du få om du har fel ph-värden på skalpen. Ofta handlar det då om att få tillbaka ph-balansen där den ska vara. Detta kan avhjälpa problemet och få dig symptomfri ganska snabbt. Låter du bara dessa symtom fortsätta kan det bli värre och du kan uppleva öm hårbotten.

Ofta kan en återfuktande shampoo hjälpa dig här. En återfuktande shampoo hjälper dig att återställa ph-balansen i hårbotten och tar då också bort besvären. En av anledningarna till att fler och fler upplever besvär med torr hårbotten är sannolikt att vi använder mycket hårprodukter.

Dessa produkter som vi använder är ibland starka och och har uttorkande medel i sig. Det kan räcka med att sluta använda produkten under en tid. Men ofta använder vi fel produkter för vårt hår. Du bör använda skonsamma produkter och produkter som är rätt för ditt hår. På Hairlust kan du hitta skonsamma produkter för hårbotten.

Vad kan det annars bero på?

Det är såklart andra saker som också orsakar torr hårbotten än att du torkar ut den. Det kan till exempel bero på mjäll. Detta kommer av döda hudceller och det är olika hur detta ser ut hos oss människor. Men döda hudceller kan orsaka irritation i hårbotten och skapa besvär hos dig. Dessutom kan mjäll orsaka utslag. 

Du kan även vara drabbad av allergier. Allergier kan du få om du använder något som kroppen inte tycker om i håret men kan även orsakas av annat. Till exempel kan allergi orsakas av mat och då kan det vara en bra idé att få hjälp att hitta rätt på vad det är. Men det kan också vara eksem. Eksem syns ofta som rodnande utslag.

Är det fortfarande oklart vad det beror på kan du också drabbas av torr eller irriterad hårbotten av medicin. Äter du någon medicin kan du titta på biverkningar och se om detta kan vara en av sakerna medicinen kan orsaka. Insulin, penicillin och p-piller kan bland annat orsaka dessa besvär.

Stress är också en anledning till förändringar i kroppen. Långvarig stress kan påverka dig mentalt men också skapa förändringar i din kropp. Torr hud, sämre mental hälsa och andra symptom är vanligt att orsakas av stress. Kan du hitta saker som gör att du stressar mindre kan detta också påverka andra områden än ren trötthet.

Kan man göra något åt klåda i hårbotten

Du kan ändå ha en kliande hårbotten, även om du inte känner igen dig i punkterna ovan. Därför är det bra att alltid använda dig av hudvänliga produkter. När du letar efter något att använda kan du då hålla utkik efter de som uppger att de inte är uttorkande. Dessa är mer skonsam mot din hud.

Det finns många hårprodukter som är speciellt framtagna för att vårda hårbotten. Däremot om problemen har kommit behöver du sannolikt ändra på vad du använder dig av. Hittar du anledningen till klådan kan du lätt bli av med den och få en helt ny tillvaro. Men för att hitta rätt behöver du alltså förstå vad anledningen är.

De flesta av oss har denna åkomman någon gång i livet och det kan vara väldigt jobbigt och frustrerande. Att ha en torr hårbotten leder fort även till en öm hårbotten. Och torr hårbotten kan också leda till mjäll liknande håravfall som också kan vara obehagligt och irriterande. Det är därför av stor vikt att du kommer igång med användande av rätt produkter tidigt.

Konsultera läkare om inget hjälper

Kommer du ingen vart med olika saker och upplever att besvären blir värre ska du såklart konsultera en läkare. Som sagt kan det finnas fler olika anledningar till besvären och börjar det bli sår i hårbotten eller håravfall kan det vara behov av annan behandling. Det ska du såklart även göra om det är extrem klåda eller annat också.

Då kan det handla om eksem eller allergi och det behöver du sannolikt annan behandling för att bli av med. Givetvis är det rätt i alla fall att använda bra produkter för din hud, men räkna inte med att dessa kan hantera denna typ av besvär. Det kan du behöva behandling eller medicinering för att bli av med. 

Vanliga orsaker till det är som sagt fel typ av produkter för din hud eller att du använder dig av för stark shampoo. Och om du stylar ditt hår ofta och mycket kan detta påverka ph-värdet i hårbotten. Ibland räcker det att låta områdena vila men ibland behöver du alltså byta produkter för att komma till rätta med besvären.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More