Stina Oscarson – mer än sin sjukdom

by Gabriella Uwelius
0 comment
FEM

Stina Oscarson, född 17 oktober 1975, är en känd svensk journalist och teaterregissör. Hon har bland annat varit krönikör för Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och ETC. Hon har dessutom skrivit för Aftonbladet, Syre, Ordfront och Arena. Den senaste tiden har hon gjort mycket uppmärksammade intervjuer för SvD. Hon har även varit öppen om sina problem med sin hälsa, och att hon varit sjuk i anorexi. 

Korta fakta om Stina Oscarson:

Fullständigt namnStina Oscarson
Känd förJournalist, teaterregissör
ÅlderFödd 1975, alltså 47 år gammal
Bor iStockholm
NummerStina Oscarsons telefonnummer är svårt att hitta på nätet

Stina Oscarsons biografi 

Stina Oscarson föddes och växte upp i Skellefteå med sina föräldrar och syskon. Där studerade hon bland annat estetiska programmet vid Kaplanskolan. Därefter kom hon in i teaterns värld. Efter gymnasiet började hon att arbeta på Byteatern i Kalmar som regiassistent, därefter regissör.

År 1997 startade hon den fria teatergruppen Teater ML02. 2004 blev hon konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm tillsammans med Lars Rudolfsson. Ett par år senare, 2011-2014, var hon chef för Radioteatern. I maj 2014 lämnade hon det uppdraget då hon blivit omplacerad av Sveriges Radios ledning efter en omtalad intervju i tidningen Filter där hon talar öppet om sin anorexi. 

Genom åren har Stina Oscarson blivit omtalad för sitt politiska engagemang, och framförallt när det gäller kulturen. Det var till exempel hon som startade Skuggutredningen år 2008, som vid den tidpunkten fick mycket uppmärksamhet.

2010 gav hon ut boken “Att vara eller vara en vara – visioner om en annan kulturpolitik”. Inför valet 2014 skrev hon även en annan bok på samma ämne, “Handbok för en ny kulturminister”. Samma år var hon även konstnärlig ledare för Arbetarnas bildningsförbunds landsomfattade verksamhet Socialistiskt forum som hade som mål att främja återinförandet av kulturen i arbetarrörelsens verksamhetsgrund. Det är oklart om hon röstar på Vänsterpartiet eller inte. 

Officiellt om Stina Oscarson på Ratsit 

På Ratsit kan man få reda på följande om Stina Oscarson: 

 • Stina Oscarson bor i en lägenhet i centrala Stockholm 
 • Hon är 47 år gammal 
 • Hon har ett bolagsengagemang 
 • Hon äger inga fordon 
 • Hon är inte gift 

Stina Oscarsons familj

Stina Oscarsons familj består utav en mamma, pappa och en yngre syster i Skellefteå, en yngre bror i Järna samt en massa nära vänner. Det är oklart huruvida hon har barn eller inte, ingen sådan information finns tillgänglig officiellt. 

Stina Oscarson blev sjuk 

Det var i en intervju i magasinet Filter som Stina Oscarson talade ut om sin sjukdom, anorexi. Den allvarliga sjukdomen började när hon som barn ville ta ställning i en svår konflikt inom familjen. Hon straffade sin farmor genom att inte äta hennes bullar, och mat blev som makt för henne. I intervjun talade hon också om att anorexin berodde på mobbning och vantrivsel i skolan, ett svårt arbetsklimat i teatervärlden och att hon är en högpresterande person. 

Stina Oscarson på sociala medier

Stina Oscarson verkar inte vara särskilt aktiv på sociala medier. Hon finns inte, åtminstone officiellt, på några av de större sajterna så som Twitter, Instagram eller Facebook. Det finns däremot trådar på Flashback som handlar om henne. Där står det mest skvaller. 

Stina Oscarson och teatern

Stina Oscarson har varit inblandad i en hel del teaterproduktioner, bland annat dessa: 

 • Djävulen och Gud (manus och regi), Byteatern i Kalmar, 1999
 • Nysningen (regi), Västerbottensteatern, 2001 
 • Cirkus med Edith (manus och regi), Unga riks, 2001 
 • Insekternas Liv (manus och regi), Unga Klara, 2002
 • Jag hatar demokrati (manus), Teaterkompaniet i Kalmar, 2002 
 • Elvira Madigan (manus och regi), Orionteatern, 2003
 • Fredsvarietén (manus och regi), Orionteatern, 2004
 • Pojken med de gröna fingrarna (manus och regi), Orionteatern, 2005
 • Fans (dramatisering och regi), Orionteatern, 2009
 • Tumult (manus och regi), Varieté Hablingbo, 2010

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More