Den mångsidige Pontus Platin 

by Gabriella Uwelius
0 comment
CURLY

Fotomodell, balettdansör, kabaréskådespelare, koreograf, författare, konstnär, artist – Pontus Platin är en av Sveriges mest mångsidiga kulturskapare. Platin har genom hela sin karriär blandat det djupt seriösa med det på ytan glättiga, och på så sätt dansat sin egen väg genom livet. 

Vem?Pontus Platin är konstnär – för att inte säga allkonstnär – med många strängar på sin lyra. Medverkat i Melodifestivalen och After Dark, skrivit böcker, skådespelat och skapat konst.
Ålder?Pontus Platin är född 1954.
Familj? Pontus Platins fru heter Marzena Doberhof. Från ett tidigare förhållande har Platin dotter, Pima.
Var?Pontus Platin bor i Stockholm.

Pontus Platin i Melodifestivalen – Nattens sång

Kanske var det Pontus Platins medverkan i Melodifestivalen som gjorde honom till ett så känt namn för många svenskar. Året då Platin framförde bidraget Nattens sång var nämligen 1979 – en tid då Melodifestivalen fortfarande hade ett otroligt brett genomslag. Hela Sverige satt bänkade för att se följande bidrag drabba samman:

  • Ola+3 med “Det känns som jag vandrar fram”
  • Tomas & Anders med “Tillsammans”
  • Eva Dahlgren med “Om jag sjunger en sång”
  • Tomas Ledin med “Det ligger i luften”
  • Kjell Hansson med “Mer än bara över natten”
  • Timjan med “En egen fela”
  • Pontus Platin med “Nattens sång”
  • Py Bäckman & Py Gang med  “Var det här bara början?”
  • Ted Gärdestad med “Satellit”
  • Magnus Uggla Band med “Johnny the Rocker”

Wow, vilken uppställning! Dahlgren, Ledin, Bäckman och Uggla på samma gång! Melodifestivalen har i alla tider varit en plantskola för det som blir ikoniska musikkarriärer. Pontus Platin själv har kanske inte riktigt nått samma stjärnstatus som nyss nämnda rocklegender, men hans kulturella karriär efter Melodifestivalen har blomstrat på andra sätt.

Pontus Platin och skandalen i Melodifestivalen

Platins medverkan i Melodifestivalen 1979 grusades dock av en mindre skandal, som säger en hel del om skillnaderna mellan schlagerfestivalen då och Mello nu. Pontus Platin anklagades nämligen av detta fruktansvärda: att ha köpt sin låt av en brittisk låtskrivare vid namn John Groves. Anklagelsen hade rimligen bäring, med tanke på att Groves skrev alla andra låtar på Platins debutplatta som släpptes i samma veva. Groves har även bekräftat det hela i efterhand. 

I dag hade detta knappast rönt någon större uppmärksamhet, eftersom det är helt legio att artister uppträder med låtar från utländska kompositörer. Inte minst har detta skapat en marknad för svenska producenter att tjäna sig en extra hacka i andra länders uttagningar. Men 1979 var det skandal – bara svenska låtskrivare hörde hemma i svenska schlagerfestivalen. 

Pontus Platin tillsammans med Christer Lindarw

Pontus Platin har inte minst gjort sig känd för sitt arbete som dansare och koreograf, inte minst i produktioner som Fattigmanskabarén och i dragshowgruppen After Dark där han arbetade tillsammans med bland andra Christer Lindarw i slutet av sjuttiotalet. Showerna med After Dark Platin medverkade på ägde rum i en liten lokal på David Bagares gata och lever starkt i minnet för dem som var med.

Pontus Platin i TV – ”Häftig fredag” gör intryck på Flashback än i dag

Pontus Platin har dessutom varit programledare på TV. Programmet hette “Häftig fredag” och sändes naturligtvis på SVT. (Det fanns inga andra kanaler då detta tilldrog sig.) “Häftig fredag” var riktat till ungdomar, och Platin ledde det tillsammans med bland andra Hélène Benno, Lena Alinder och ingen mindre än Kersti Adams-Ray (för dagens ungdom mest känd som Daniel Adams-Rays mamma). 

Att “vara med på TV” hade en helt annan betydelse på 70- och 80-talen än vad det har i dag. Det märks inte minst på vissa kommentarer på nätforumet Flashback, där Pontus Platin omnämns (något nedvärderande) som “häftig Stockholmskille i rutan”. Tänk att skapa sådan TV, att det rör upp känslor hela 30-40 år senare!

Pontus Platins bok – “Mannens lilla röda”

Pontus Platin har inte bara satt sitt avtryck på scen och i TV. Han har även gjort en insats för litteraturen i och med sin bok “Mannens lilla röda” där han delar med sig av relationsråd till både män och kvinnor – även om undertiteln lyder “ABC-bok för män som vill lyckas”. 

Pontus Platin har själv en skilsmässa i bagaget, och kanske är det erfarenheterna från denna som gett honom stora kunskaper om hur man inte ska misslyckas med sina relationer. Platins livsråd handlar bland annat om hur man får en bra kvinna och hur man behåller henne. Kan man tänka att det är en mer politiskt korrekt version av raggningsboken “The Game”? Men som inte lämnar läsaren efter en lyckad raggning, utan guidar hela vägen fram till de sista ljuva åren tillsammans.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More