Om bilen har dubbdäck, måste även släpvagnen ha det

by Gabriella Uwelius
0 comment

Om bilen har dubbdäck, måste även släpvagnen ha det?

Ah, det eviga dubbdäcksdilemmat! När snön faller och isen täcker vägarna, är det en fråga som ofta kommer upp. Många av oss vet att våra bilar behöver dubbdäck för att klara av vintervägarna, men vad händer med våra släpvagnar? Måste de också ha dubbdäck?

Och svaret är… det beror på! Nu ska jag berätta varför.

Lagen säger…

I Sverige har vi specifika regler för användning av dubbdäck. Enligt Transportstyrelsen är det tillåtet att använda dubbdäck från den 1 oktober till 15 april. Men om vinterväglag råder får du använda dubbdäck även andra tider på året. Men hur gäller det med släpvagnar?

Regel Förklaring Tidsperiod
Dubbdäck på bil Tillåtet 1 oktober, 15 april
Vinterväglag Dubbdäck tillåtna även andra tider Året runt vid behov
Dubbdäck på släpvagn Inte obligatoriskt

Om bilen har dubbdäck, är det inte lag på att släpvagnen också måste ha det. Men det kan vara klokt att montera dubbdäck på släpvagnen för att få bättre väggrepp, speciellt om släpvagnen är tung lastad. Det här skulle kunna bidra till en säkrare och mer stabil körning i vinterväglag.

Släpvagnens Gewicht

Tyngden på släpvagnen spelar en stor roll. En tung släpvagn kommer att ha mer påverkan på bilens förmåga att stanna, speciellt i halt väglag. Så om du ofta kör med en tung släpvagn på snö och is, kan dubbdäck vara värda att överväga.

Så, för att sammanfatta: Om din bil har dubbdäck, behöver inte släpvagnen det enligt lag, men det kan vara en bra idé ändå. Som alltid, när det gäller säkerhet på vägen, är det bättre att vara säker än ledsen!

  • En bil med dubbdä

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More