Janne Raninen – “Solvallamördaren” berättar sin historia i två böcker

by Gabriella Uwelius
0 comment
writer2

Janne Raninen är tidigare medlem i gangstarapgruppen Kartellen, dömd för flera brott och författare till böckerna De kallar mig Solvallamördaren och Bakom murarna – skruvade historier om mina 23 år i fängelse. I sina böcker berättar Janne Raninen om sitt liv, om det välkända Arlandarånet och om mordet på sin barndomsvän Volkan Ünsel. 

Snabbfakta om Janne Raninen:

Vem är Janne Raninen?  Janne Raninen är känd för att han 1998 mördade Dragan Joksovic på Solvalla. Han har varit medlem i rapgruppen Kartellen. 
Hur gammal är Janne Raninen?Janne Raninens ålder är 45 år (2022).
Hur länge har Janne Raninen suttit i fängelse? Janne Raninen har suttit i fängelse i mer än tjugo år, i både Finland och Sverige. 
Var bor Janne Raninen? Han bor i Helsingfors.

Janne Raninen blev vittne till mammans misshandel

Janne Raninen är en av Sveriges mest kända kriminella. Han växte upp i Jordbro utanför Stockholm och gled tidigt in på en väg med tung kriminalitet. Han har berättat om att han såg sin mamma bli misshandlad av sin partner och att han som ung började snatta och göra inbrott. Snattandet och inbrotten övergick till langning och rån och kulminerade med mord. Janne Raninen har i intervjuer berättat att han senare i livet var aggressiv och slogs med både knytnävar och tillhyggen. 

Janne Raninens mord på Dragan Joksovic ledde till gangsterkrig

Janne Raninen blev ett känt namn för allmänheten efter att han, blott 20 år gammal, dömts för mordet på gangsterkungen Dragan Joksovic på Solvalla travstadion. Enligt Wikipedia blev mordet Janne Raninen utförde upptakten till ett gangsterkrig inom restaurangbranschen. Dragan Joksovics allierade misstänkte att Janne Raninen fått uppdraget av Ratko Kovac och en annan man. Båda männen mördades samma år. 

Redan fem år senare, 2003, hjälpte Janne Raninen till vid mordet av Volkan Ünsel, som han känt sedan barndomen. Anledningen var att Ünsel skulle ha tagit pengar från Leo Carmosa, som var bådas vän sedan barndomen, och att han gett polisen information om Arlandarånet, som Carmosa deltog i. Mordet skedde i Helsingfors och Janne Raninen dömdes till fängelse. 

Janne Raninen blev villkorligt frigiven 2021 och har därefter gett ut boken Bakom murarna – skruvade historier från mina 23 år i fängelse. Här berättar han om livet i fängelse och vad man gör för att fördriva tristessen bakom galler. Det går att läsa om hur han och andra fångar hittar på pranks och lyckas bränna egen sprit i fängelset för att ha fester. 

Janne Raninen förändrade livet för dotterns skull 

Janne Raninen har tillbringat mer än halva sitt liv i fängelse och vändpunkten kom först 2006, när han fick en dotter. Då bestämde han sig för att sluta med kriminaliteten, eftersom han inte ville att dottern skulle växa upp med en kriminell pappa. 2019 blev Janne Raninen sambo med Linda-Marie Roine, även kallad Linda, som har upplevt mycket våld hon också. Tillsammans vill de få ungdomar att förstå att det går att förändra sitt liv. 

Linda-Marie Roine har en karriär som rapartist under namnet Mercedes Benso. Intresset delar hon med Janne Raninen som varit med i ganstarapgruppen Kartellen. 

Bildade Kartellen i fängelse 

Kartellen bildades 2008 av Leo Carmosa och Janne Raninen, när de båda satt i fängelse för mord. Som medlemmar i Kartellen kallade sig Janne Raninen för Babyface och Leo Carmosa för Kinesen. En annan viktig person var Sebbe Staxx som frontade gruppen. 

Kartellens låtar handlar om segregationen i Sverige och om klassklyftor. De släppte en mixtape  2009 som kunde laddas ner från hemsidan för en av de större tidningarna inom hiphop, Kingsize Magazines. Flera kända artister var gäster på mixtapen och många har samarbetat med Kartellen, bland annat:

  • Abidaz
  • Daniel Adams-Rays
  • Dani M
  • Mikael Wiehe
  • Timbuktu
  • Syster Sol

Janne Babyface Raninen och Kartellen hotade Jimmie Åkesson?

Kartellen tog politisk ställning inför valet 2010 och släppte låten “Bort med alliansen”. I februari 2011 kom debutalbumet Reflektion och ett år senare kom nästa album som kallades Ånger & Kamp. Det nominerades för Grammy-kategorin bästa hiphop/soul. 

I februari 2013 orsakade Kartellen stor diskussion i media, efter att de samarbetat med Timbuktu och släppt låten Svarta Duvor & Vissna Liljor. Vissa rader i låten uppfattades som hot mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, men åklagaren som utredde ärendet valde att inte gå till åtal. 

På Wiki kan man också läsa att Janne Raninen och Kartellen släppte sitt sista album 2013. Albumet heter Ånger & Kamp del 2. Anledningen till att Kartellen lade av med musiken var att Sebbe Staxx hoppade av. Han motiverade sitt avhopp med att han inte längre hade det hat som krävdes och med att han blivit troende kristen. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More