Lasse Holm – en gigant i den svenska musikbranschen

by Gabriella Uwelius
0 comment

För många kan Lasse Holm idag vara en doldis i musikvärlden, men faktum är att han är en av de största låtskrivarna vi har. Med en lista på drygt 700 skrivna låtar är det få som har hans variation och erfarenhet. Under 80- och 90-talen så blev schlagerfestivalen Lasses stora genombrott.

Snabbfakta om Lasse Holms tidiga karriär

1959Spelade Lasse i Doug and the Millsmen
1967 Turné med Moonlighters och Larry Moon till Mexico
1971Började samarbeta med Bert Karlsson
1974Första svensktoppshiten “En stilla sång” med Anna-Lena Löfgren
1977Började spela med Mats Rådberg och Rankarna
1978Låtskrivare i Melodifestivalen för första gången, med “Miss Decibel”

Lasse Holms familj

På Anna-dagen 1943 föddes Lars-Eric Gustav Holm i Stockholm. Det var en efterlängtad lillebror till Gunvor och son till Gustav och Ingrid. En familj som var bosatt hela Lasses uppväxt i Stockholms stad. Musiken fanns i hemmet redan från barndomen då Lasses föräldrarna lyssnade på klassisk musik. Lasse drogs däremot mot popen som kom under femtiotalet.

Lasse kom att få en karriär inom musiken trots pappans motstånd. Hans pappa ville att han skulle ha en topptjänst inom näringslivet, men Lasse hade andra planer. Genom att starta ett litet kvartersband sköt han iväg det som skulle komma att bli en karriär inom musikbranschen. Från gitarrist i band till att bli Larry Moon och inse att det gick att sjunga själv.

Framförallt hittade Lasse rätt när det gällde att skriva låtar. Idag sitter han på en enorm låtskatt med sånger han skrivit. Att skriva låtar till schlagerfestivalen och svensktoppen blev en inkomstbringande källa. Låtskrivande gjorde att Lasse Holms familj fick en fast inkomst och inte behövde turnera lika mycket.

Lasse Holms fru och familj

Med en stadigvarande inkomst kunde Lasse Holm och hans fru Kerstin Holm ge barnen Paula och Peter en trygg uppväxt. Att vara turnerande artist gjorde att familjelivet lätt kom i kläm. Även om Lasse turnerade under barnens uppväxt gjorde låtskrivandet att han kunde vara en närvarande pappa.

Hela 18 gånger har Lasse Holms låtar varit med i melodifestivalen. Av de 18 låtarna så har 10 låtar vunnit eller kommit tvåa, snudd på vinst. Lasse har knäckt koden för vad svenska folket gillar i schlagersammanhang. Ingen av låtarna har dock vunnit eurovision, men den mest framgångsrika låten i sammanhanget är Främling med Carola.

Även om låtar som Arvingarnas ”Bo Diddley” inte fick någon placering så har de ändå blivit minnesvärda låtar som folk kommer ihåg. Låten ”Du är alltid en del utav mej” med Henrik Åberg var utanför placering men låg sedan på svensktoppen i över 30 veckor. Sofia Källgrens ”Handen på hjärtat” är också en låt som många brukar koppla ihåg, för att nämna några.  

Lasse Holms låtar som vunnit eller kommit tvåa i svenska schlagerfestivalen är:

  • Chips – Dag efter dag (första plats 1982)
  • Carola Häggkvist – Främling (första plats 1983)
  • Kikki Danielsson – Bra vibrationer (första plats 1985)
  • Monica Törnell och Lasse Holm – E’ de’ det här du kallar kärlek (första plats 1986)
  • Arvingarna – Eloise (första plats 1993)
  • Kikki Danielsson och Wizex – Miss Decibel (andra plats 1978)
  • Janne Lucas Persson – Växeln hallå (andra plats 1980)
  • Sweets ’n Chips – God morgon (andra plats 1981)
  • Arja Saijonmaa – Högt över havet (andra plats 1987)
  • Friends – När jag tänker på i morgon (andra plats 200)

Masked singer med Lasse Holm

Många tycker att de är gamla när de fyller 80 år, men det tycks inte gälla för Lasse. I hans fall så är Lasse Holm verkligen ung vid 80 års ålder. När Lasse Holm blev uppringd av masked singer tvekade han inte till att hoppa i astronautens dräkt. Det är definitivt inte många i åttioårsåldern som hade gjort det med den energin Lasse har.

Lasse Holm skriver om pizza

Förutom schlagerfestivalen har han skrivit låtar till svenska fotbollslandslaget. 1990 skrev Lasse Holm och Eddie Oliva ”Ciao, Ciao, Italia” som framfördes av Galenskaparna. Det finns ytterligare en italienskinspirerad låt han gett upphov till. Det är Lasse Holms “Canneloni macaroni” som han både skrivit själv och sjunger. En låt som skulle vara italiensk i sätt och språk. För att få till orden beställde Lasse Holm en pizza. Väl där kom han på att pizzeriornas menyer var ju perfekta. Heter man Lasse Holm, skriver canneloni macaroni, är det lätt att få ihop sin lyrics med menyerna. Tack vare detta var han länge en populär person hos alla pizzerior.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More