Små pärlor av kondens på utsidan av ett glas på fot. En mörk inbjudande dryck toppad med ett ljust och ganska kompakt skum. Och längst upp, signumet – tre små kaffebönor i en klöverformation. Den berättar att kvällen precis ska starta. Det är den omåttligt populära Espresso Martinin.
Snabbfakta om Espresso martini
Ingredienser | Vodka, espresso, socker och kaffelikör |
Upphovsman | Dick Bradsell |
Uppfanns år | 1983 |
Ursprungligt namn | Vodka Espresso |
Recept på Espresso Martini
Det finns oändliga varianter av recept på en Espresso Martini. Men det finns bara ett recept som är originalet. Platsen för dess tillblivelse var den kända baren Soho Brasserie i London. Det var en stimmig kväll i början av 80-talet då en fotomodell frågade bartendern Dick Bradsell efter någon drink som skulle ”väcka” henne. Då uppfann han receptet som blev “best Espresso Martini in London”.
Det är ett till synes enkelt recept – endast fyra ingredienser. Men det är just enkelheten som gör det till ett svårt recept. Ingredienserna är: 2 delar vodka, 1 del espresso, 1 del kaffelikör och socker efter smak. Samtliga ingredienser måste balanseras perfekt för att få till en riktigt bra cocktail. Eftersom ingredienserna är så pass få blir det snabbt tydligt om man inte fått till balansen – det blir för sött, för bittert eller för spritstarkt.
I modernare varianter av drinken är det vanligare att använda någon sorts sockerlag istället för rent socker. Framförallt för att det blir smidigare att blanda. Sockerlagen utgör också en annan kreativ aspekt av detta recept då man kan göra den med olika källor av sötma – pröva med honung istället för socker till exempel. Det blir ingen klassisk Espresso Martini men det blir gott ändå.
För att botanisera bland alla världens recept på den populära drinken kan man vända sig till internet med olika sökfraser som:
- “espresso martini drink recipe”
- “espresso martini with baileys and kahlua”
- “espresso martini vanilla vodka”
- “coffee liqueur espresso martini”
Här kommer du få fram en massa spännande varianter att testa. Eller varför inte kolla in kändiskocken Nigella Lawsons smaskiga julversion av hennes Espresso Martini?
Ett litet glas på fot
Som när det kommer till alla drinkar är valet av glas viktigt för slutresultatet. Drinken serveras med fördel i ett litet glas med fot – ett martiniglas helt enkelt. Fördelen är att det är ett glas med lagom storlek för drinken. Eftersom det är en relativt spritstark drink vill man inte ha ett alltför stort glas. Det behöver inte heller vara ett glas med utrymme för is eftersom drinken ska serveras utan is – förvisso väl kyld.
Just temperaturen hos en cocktail är ytterligare en aspekt över varför valet av glas spelar roll. När det kommer till Espresso Martinis är foten viktigt. Då drinken är ganska alkoholstark är det något man sitter och sippar under en längre tid på – inget man häver i sig. Om man hade serverat drinken i ett glas utan fot hade drinken under tiden man dricker den värmts upp av händerna på utsidan av glaset. Glasets fot fyller alltså ett syfte – det håller drinken kall längre.
Går det bra med bryggkaffe?
Som namnet antyder ska en Espresso Martini göras på espresso och helst inte på bryggkaffe. Men om du, som de flesta av oss, kanske inte har en espressomaskin hemma så är det ändå en nödlösning som fungerar. Se då till att göra riktigt starkt bryggkaffe. Viktigast är att det är nybryggt bryggkaffe. Samtidigt ska det vara svalt. Därför är det bra att efter du bryggt ditt kaffe hälla över den mängd du behöver till en drink i ett litet glas – på så sätt svalnar bryggkaffet snabbt.
Skillnaden mellan att använda bryggkaffe och espresso blir styrkan av kaffesmaken och hur vattnig drinken blir. En espresso bryggs under högt tryck, på så sätt får man ut så mycket smak som möjligt från kaffebönorna. Det finns egentligen inget annat sätt att få ut samma koncentration av kaffesmak. Därför kan man behöva använda lite mer bryggkaffe i sin drink än vad man hade behövt om man använde espresso. Drinken blir då lite vattnigare då det är mer vätska i den i relation till mängden sprit.
Vill du experimentera ännu mer kan du göra s.k. “cold brew coffee”, vilket i korta drag innebär att man blötlägger kaffet innan man använder det i sin drink. Detta har blivit omåttligt populärt bland kaffedrinksälskare, speciellt under varma sommardagar.