Bihåleinflammation hur länge håller det i sig?

by Gabriella Uwelius
0 comment
inflammaiton

Bihålorna består av flera håligheter i skallbenet och i överkäkens ben. Bihålorna sitter ihop med näshålan och det är därför många får bihåleinflammation i samband med förkylning. Inflammationen i bihålorna orsakas då av virus eller bakterier. Men man kan även få bihåleinflammation på grund av allergier och överkänslighet. 

 

Bihåleinflammation är en jobbig sjukdom som tyvärr är relativt vanlig. Därför är det många som letar information på nätet och vill ha svar på frågan: bihåleinflammation hur länge?

 

Hur länge håller bihåleinflammation i sig?

 

Bihåleinflammation är en besvärlig sjukdom som trist nog kan sitta i ett bra tag. Beror sjukdomen på överkänslighet eller allergi är den dessutom ofta återkommande, ibland flera gånger om året. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på frågan, bihåleinflammation hur länge? 

 

Oftast känner man sig bättre redan efter tio dagar. Men generellt brukar man säga att en bihåleinflammation som kommer i samband med en förkylning vanligtvis går över på mellan tre till fyra veckor, även om den kan sitta i så länge som tolv veckor. Bihåleinflammation brukar läka och gå över av sig självt. Men i vissa fall kan man behöva penicillin eller till och med opereras. Om symptomen inte har gett med sig efter tre till fyra veckor bör man söka vård.

 

Symptom och smittorisk vid bihåleinflammation

 

Bihåleinflammation har många jobbiga symptom och många som drabbas av sjukdomen vill ofta ha svar på frågor som; bihåleinflammation huvudvärk hur länge och bihåleinflammation feber hur länge? I de flesta fall ger både huvudvärk och feber med sig efter bara några dagar. Men skulle de sitta i och man dessutom drabbas av väldigt hög feber eller andra symptom som stel nacke eller kraftig värk i pannan bör man snabbt söka hjälp.

 

Hur länge smittar bihåleinflammation och bihåleinflammation hur länge hemma?, är två vanliga frågor som är enkla att besvara. Bihåleinflammation smittar inte, men den förkylning som kan vara orsak till inflammationen smittar som mest de första dagarna. Har man bara lätta symptom och ingen feber behöver man inte stanna hemma vid bihåleinflammation. 

 

Vad kan man göra för att lindra symptomen och snabbare tillfriskna?

 

Det går att lindra flera av de besvär man får vid bihåleinflammation. Att sova med en extra kudde under huvudet hjälper till att lätta på trycket i bihålorna och gör att svullnaden går ner och att smärtan lättar. Att använda nässpray och att skölja näsan med koksaltlösning hjälper också. Genom att dricka mycket blir det slem som bildas i bihålorna inte lika tjockt och kan då lättare rinna ut. Att vila mycket brukar också göra att man tillfrisknar snabbare.

 

Vanliga symtom vid bihåleinflammation:

 

  • Huvudvärk
  • Feber
  • Trötthet
  • Täppt näsa
  • Snuva
  • Försämrat luktsinne
  • Ömhet och smärta runt överkäkens tänder
  • Ont i ansiktet

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More