Vilken belysning måste du använda när du kör din moped i dagsljus?

by Gabriella Uwelius
0 comment

Vilken belysning måste du använda när du kör din moped i dagsljus?

Att köra en moped kan vara både roligt och praktiskt, men det finns viktiga regler att följa. En av dessa regler gäller vilken belysning som ska användas när du kör din moped i dagsljus.

Typ av fordon Belysning Notering
Moped klass I Hel eller halvljus Lamporna skall vara synliga och kunna tändas även i dagsljus.
Moped klass II Hel eller halvljus Parkljus är inte tillräckligt i stället för hel- eller halvljus.
EPA-traktor Positjonslys fram och bak Ifall endast ett frontljus finns monterat så skall det vara tänd även om det är dagsljus.
Motorcykel Hel eller halvljus Dagsljusljus krävs alltid, oavsett ljusförhållanden.

Gäller detta alla typer av mopeder?

Ja, föreskrifterna gäller oavsett om du kör en moped klass I eller klass II. I båda fallen krävs att du ska använda hel- eller halvljus, inte bara parkljus. Även om du kanske tycker att du kan se bra i dagsljus, handlar det mer om att andra ska kunna se dig.

Vad händer om jag inte följer dessa regler?

Om du inte följer dessa regler, kan du riskera att få en böter. Dessutom, genom att inte följa dessa regler kan du öka risken för olyckor på vägen. Det är därför det är så viktigt att alltid ha den rätta belysningen på din moped, även i dagsljus.

Slutligen, ljusreglerna är till för alla trafikanters säkerhet, så se till att du följer dem för att hålla dig själv och andra säkra i trafiken. Säkerhet kommer alltid först!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More