Johanna Möller kan vara Sveriges mest hatade kvinna

by Gabriella Uwelius
0 comment
PRISONNNN1

För den som hör historien om Johanna Möller för första gången kan reaktionen på hennes brott inte bli annan än genuin avsky. Kanske är det därför Viaplay valt att kalla den nya dokumentären om henne för just “Sveriges mest hatade kvinna”.

Snabbfakta om Johanna Möller

*Johanna Möller dömdes för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.
*Johanna Möllers unge pojkvän Mohammad Rajabi utförde dåden medan Johanna var hjärnan bakom dem. 
Johanna Möller dömdes till livstids fängelse.
*Idag avtjänar Johanna Möller sitt straff på Kvinnofängelset i Ystad.

För de allra flesta människor utgör föräldrar en väldigt viktig del av livet. I takt med att föräldrarna blir äldre kan en oro för deras ålder och eventuellt sviktande hälsa infinna sig hos barnen och många bävar för den dagen föräldrarna lämnar jordelivet. Johanna Möller var inte en av dessa oroliga personer. Istället låg hon bakom det bestialiska mordet på sin far och mordförsöket på sin mor.

Det var dock inte Johanna Möller själv som utförde morden. Nej, för att undgå misstanke om brott såg hon till att manipulera sin ytterst unga älskare, Mohammad Rajabi, att med en kniv ta livet av hennes föräldrar. Mohammad Rajabi, som även levde som flyktingbarn i Johanna Möllers hem, var bara 20 år gammal vid tiden för dådet. Johanna Möller var 42 år gammal. I en ny dokumentär går Viaplay in på djupet och försöker ta reda på vem Johanna Möller verkligen är samt varför hon fick Rajabi att utföra de brott han gjorde.

Serien om Johanna Möller – dokumentär som låter hennes anhöriga komma till tals

Johanna Möller arbetade som socialsekreterare när hon bestämde sig för att starta flyktingboende och ta emot ensamkommande flyktingbarn. Möller själv hade vid det laget sex egna barn och hon ville att flyktingboendet skulle fungera som ett familjeföretag. Efter ett tag lät hon några av de ensamkommande afghanska pojkarna bo hemma hos henne i hennes lägenhet. En av dessa pojkar var Mohammad Rajabi. I dokumentären om Johanna Möller berättar två av hennes barn hur de ganska snabbt märkte att modern hade inlett en relation med den mycket yngre Rajabi och att detta var något hennes barn ansåg vara märkligt med tanke på åldersskillnaden. Johanna Möllers barn berättar även i dokumentären hur de skämdes över mammans nya relation.

Ett år innan mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar dog Möllers make under märkliga omständigheter. Maken hittades i sjön bredvid den sommarstuga som skulle komma att bli mordplats för Möllers föräldrar. I samband med åtalet mot Johanna Möller gällande hennes föräldrar ställdes Möller även till svars för hennes makes mystiska död. Genom att öppna makens grav försökte man hitta bevis för att Johanna Möller mördat även honom. Men trots indikationer på att den döde mannen inte kunde ha dött i sjön där han hittades, friades Johanna Möller efter många om och men från misstankar kring hans död.

Rajabi höll i kniven men Johanna Möller var hjärnan bakom dåden

Efter många och långa rättegångar blev Johanna Möller till slut dömd. Påföljden blev ett livslångt fängelsestraff. Möller dömdes trots att hon inte var den som utförde det faktiska dådet. Mohammad Rajabi var den som höll i kniven vid det fruktansvärda mordet, men åklagaren valde att gå på linjen att Rajabi blivit duperad av den äldre och manipulativa Möller. Efter att både Rajabi och Möller överklagat sina domar blir de till slut dömda på följande vis:

  • Johanna Möller dömdes för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.
  • Mohammad Rajabi dömdes även han för mordet på Johanna Möllers pappa och mordförsöket på hennes mamma. Rajabi var den som utfört dåden. 
  • Johanna Möller dömdes också för stämpling till mord på sin före detta make Aki Paasila men frikändes för mord på honom.

Straffet för Rajabi landade på 14 år i fängelse. En rättspsykiatrisk undersökning gjordes av både Johanna Möller och Mohammad Rajabi men ingen av dem ansågs vara psykiskt sjuka på något sätt utan kunde antas vara vid sina sinnens fulla bruk vid dådet. Johanna Möller har kommit att bli “Arbogakvinnan” med hela svenska folket, detta då Arboga var platsen för mordet och mordförsöket. Idag lever Johanna Möller i Ystad på kvinnofängelset där och enligt media har hennes tid i fängelset hittills varit allt annat än friktionsfri. Mohammad Rajabi slapp undan med ett kortare fängelsestraff än Möller, mycket på grund av hans ringa ålder vid tiden för dådet, och avtjänar idag sitt straff på Tidaholmsanstalten. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More