Hur många kalorier är det i ett äpple?

by Gabriella Uwelius
0 comment
apple 123

Att äta äpple är nyttigt, sägs det. Reklam och myndigheter basunerar ut att du ska äta minst ett äpple om dagen. Då håller du dig frisk. Ordet äpple har ett romantiskt skimmer. Tänk bara på Kristina från Duvemåla, som drömmer om sitt genomskinliga astrakanäpple. Men varför är det så viktigt att äta äpple?

Att äta äpple är ett bra sätt att undvika godsaker. Istället för en massa onyttigheter tillgodogör du dig bland annat fibrer. En vuxen person bör äta 25 gram fibrer per dag. Ett äpple ger dig 4 gram. Vitamin C är också bra för din hälsa. Ett äpple ger dig 10 procent av ditt dagliga behov av detta vitamin. Givetvis innehåller äpplen kolhydrater, framförallt fruktos. Hela 99 procent av äpplet består av kolhydrater. Men hur många kalorier är det i ett äpple?

Grönt äpple och kalorier

Ett äpple innehåller 80 till 100 kalorier. Den stora fördelen med att äta äpple är att frukten innehåller relativt lite kalorier. En annan fördel är att ett äpple innehåller mycket vatten, hela 90 procent av äpplets vikt. Att äta äpple är ett sätt att dämpa din hunger. Äpple hjälper dessutom till att reglera ditt blodsocker. Mycket talar för att äpple minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Hur mycket väger ett äpple?

Ett litet äpple utan skal väger drygt hundra gram, medan ett stort väger dubbelt så mycket. Men hur mycker väger ett äpple med skal? Du kan räkna med att ett medelstort äpple väger mellan 125 och 150 gram.

När på dagen ska jag äta ett äpple?

Du ska äta ett äpple på morgonen. Fibrerna i skalet aktiverar din lever till att producera galla och det underlättar din matsmältning. Du får givetvis i dig kalorier i äpple utan skal såväl som med skal, men din mage gillar skalet. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More