Gunilla Backman – en sångerska med många sidor

by Gabriella Uwelius
0 comment
singer 3

Det är bara att ta av sig hatten och buga för Gunilla Backman. Hennes gärning för den svenska musikalscenen framstår som storartad när man ögnar igenom hennes historia. Om man till råga på allt har fått äran att porträttera en nätpytonorm har man sannerligen vunnit allt.

Snabbfakta om Gunilla Backman

Född18 juni 1965
BorLidingö, Stockholm
Känd somSångerska och skådespelerska
Aktuell medTurné med showen “Thank you for the music” med bland annat Kalle Moraeus och Johan Boding
FamiljJens Hultén

Gunilla Backman – mer än sångerska

Gunilla Backman är verkligen en av våra största musikalartister. Hon har själv berättat hur hon växte upp i en musikalisk familj och tränade balett fem dagar i veckan tills hon var sjutton år. Hon kom tidigt in på Adolf Fredriks musikskola och spelade dessutom piano. Det är ingen underdrift att säga att hon slet som en hund för sin konst. Dock var hon tyvärr tvungen att sluta spela piano, eftersom hon inte hade tid för allt i världen.

Hon fick sitt första jobb i musikalen Sound of Music år 1982 och sedan dess har rollerna följt på varandra. Hon spelade en roll som barn år 1990 i Les Misérables och självaste Greta Garbo tjugotvå år senare. Mellan musikalerna har hon dessutom varit på turné med både Carola och Jan Malmsjö. Nej, det var tyvärr inte på samma gång.

År 2019 nådde Gunilla Backman ny storhet som orm

Alla som har testat att dansa och sjunga samtidigt vet att musikaler inte är för veka typer. Det krävs uthållighet, talang och hård träning för att lyckas ta sig igenom en hel föreställning. Detta är något som Gunilla Backman inte bara har lyckats med en gång och sedan avfärdat. Hon har snarare gjort det till sin främsta konstform.

Ett urval av alla musikaler hon har spelat i är:

  • Les Misérables
  • West side story
  • Miss Saigon
  • Chess
  • Mamma Mia!
  • Jesus Christ Superstar

Listan över första klassens musikaler som Gunilla Backman har spelat och sjungit i kan göras ännu längre. År 2019 spelade hon dessutom ormen Kaa i Djungelboken. Det är ännu till dags datum oklart om det finns ett högre syfte med livet än att spela en sjungande orm på stora scenen. Det är dock inte troligt.

På turné med Kalle Moraeus och Johan Boding

Livet på musikalscenen verkar inte vara tråkigt för en utomstående. Men man får tänka att det ändå innebär någon form av vardag, eftersom Gunilla Backman vid ett flertal tillfällen har begett sig ut på turné. Hon har gjort sig känd på senare år med sin tolkning av Vinnaren tar allt när hon sjunger Abba men faktum är att hon har turnerat med många shower genom tiderna.

Hennes turnéer har dessutom tagit henne runt hela jorden. Visste du till exempel att hon har uppfört konserter med Yomiuri Symphony Orchestra i Japan, tillsammans med Peter Jöback? Om man är stor i Japan är man sannolikt stor överallt. Det som verkligen övertygar hemmapubliken är dock hennes turné med Kalle Moraeus och Johan Boding i bandet Hej Kalle.

Gunilla Backmans familj är faktiskt inte musiken

Man skulle lätt kunna tro att Gunilla Backman inte har tid för annat än musiken när man läser igenom hennes biografi. På det privata planet var Gunilla Backman tidigare gift med den mångsidige entreprenören Christer Sturmark. Äktenskapet med hennes före detta make slutade dock i skilsmässa och numera lever hon med skådespelaren Jens Hultén.

Det verkar som att det finns tid för det mesta i Gunilla Backmans liv. Finns det något som hon själv kan se tillbaka till och ångra? Jo, enligt egen utsago finns det en sak som hon kan sakna: det där pianot som hon var tvungen att ge upp på grund av tidsbrist. Men det kan säkert göras tid för det också någon gång mellan varven.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More