Amanda Ooms – skådepelerska, konstnär och författare

by Gabriella Uwelius
0 comment
amanda

Amanda Ooms har varit skådespelare i en lång rad filmer ända sedan 1986. Hon har gett ut två böcker. Som konstnär har hon ställt ut sina verk runt om i världen. Under 1980-talet hade hon en omskriven relation med Joakim Thåström och efter många år ifrån varandra lever de tillsammans igen.

Snabbfakta om Amanda Ooms

Ålder58 år
FamiljSambo Joakim ThåströmTvillingarna Mischa och Tula, 14 år
YrkeSkådespelerska, författare, konstnär, coach
Säger om sig själv“Jag är kvinna för min hatt”

Amanda Oom’s upbringing

Amanda Fransisca Ooms (inte Oom, som kanske någon trott) är en svensk-nederländsk skådespelare och författare. Hon föddes den 5 september 1964 i Kråksmåla, i Kalmar län i Småland. Hon växte upp i Skåne, utanför Trelleborg, och Sydeuropa, bland annat.

Amandas mamma, Wivi-Ann Ooms, var bara sjutton år när Amanda föddes. Hon mådde psykiskt dåligt under Amandas uppväxt och begick självmord när Amanda var i tonåren. Pappan Cornelis Ooms, konstnär från Nederländerna, reste omkring i Europa och Amanda reste med honom.

Been making movies for thirty-six years

Redan som ung flyttade Amanda hemifrån. Så småningom kom hon med i teaterkollektivet Unga Clara som Suzanne Osten drev på Stockholms stadsteater. Som 22-åring filmdebuterade Amanda i Suzanne Ostens film Bröderna Mozart. Hon har sedan dess varit med i en rad filmer och TV-serier.

Här följer ett urval:

 • Bröderna Mozart – 1986
 • Hotel St. Pauli – 1988
 • Young Indiana Jones – 1992
 • Passageraren 1996
 • Så vit som en snö – 2001
 • Forsytesagan – 2002
 • Harrys döttrar – 2005
 • Wallander byfånen – 2005
 • Sök – 2006
 • Maria Larssons eviga ögonblick – 2008
 • Himlen är oskyldigt blå – 2010
 • Expendables 2 – 2012
 • Sommaren med släkten (TV-serie) – 2019-2021

Amanda Ooms har nominerats till Guldbaggen tre gånger; för Harrys döttrar 2006, för Sök 2007 och för Maria Larssons eviga ögonblick 2009.

Featured Film – “I did it for the money”

En film som fick väldigt mycket uppmärksamhet när den kom var Hotel St. Pauli (1988). Framför allt var det scenerna när Amanda Ooms var naken, och de explicita sexscenerna, som väckte uppmärksamhet. I Stjärnorna på slottet 2016 berättade Amanda Ooms om varför hon gjorde filmen.

“Jag fick bra betalt”, säger Amanda Ooms om orsaken till att hon ställde upp med så mycket naket i filmen. Amanda var 24 år och blev erbjuden rollen. Som ung skådespelerska ville hon inte tacka nej. Inte minst på grund av rollen gav mycket pengar.

Many strings to their lyre

Amanda Ooms debuterade som författare redan som 27-åring, med den delvis självbiografiska boken Nödvändighet, som gavs ut 1991. Romanen Tåla mod kom ut 2006.

Amanda Ooms har översatt flera engelska pjäser till svenska. Och hon har läst in en mängd ljudböcker. Hon är även verksam som konstnär och har arbetat som programledare i Sveriges Radio.

Stormiga relationer och kampen för att vara med barnen

På 1980-talet var Amanda Ooms tillsammans med Joakim Thåström, sångaren i punkbandet Ebba Grön. Paret var tillsammans under drygt tio år, 1981-1992, och var mycket omskrivna på den tiden. När relationen tog slut valde Amanda att flytta utomlands. Många år senare återförenades paret. Sedan 2010 lever de tillsammans och är förlovade.

1987 hade hon en kort relation med den betydligt äldre Ulf Lundell. I sin bok Varg söker sin flock från 1989, skriver Ulf Lundell om Amanda. Han berättar att det var hon som fick honom att lägga in sig på ett kristet rehabiliteringshem för alkoholister.

I början av 2000-talet var Amanda Ooms sambo med fotografen Jan Henrik Engström. Paret bodde i Värmland. 2008 fick de tvillingarna Mischa och Tula tillsammans. Paret flyttade isär 2010 och Amanda flyttade tillbaka till Stockholm. Under flera år tillbringade Amanda två veckor i taget hos sina barn i Värmland, varvat med två veckor i taget med jobb i Stockholm. I efterhand har hon konstaterat att det var väldigt krävande och slitigt. Efter åtta år flyttade barnen till Amanda i Stockholm på heltid.

Amanda Ooms står för det hon tror på

I en intervju 2018 kallade Amanda sig själv för “kvinna för sin hatt”, en omskrivning av uttrycket “karl för sin hatt”. Hon är en kvinna som står för sina ord, står för det hon gör, för sina värderingar och åsikter. Hon har berättat att hon älskar ord och att hon alltid hållit på mycket med ord. Lekt med dem, kastat om dem, gjort egna ordspråk.

Amanda Ooms är aktiv på instagram. Hon har ett öppet konto med cirka 3 600 följare och lägger upp bilder och filmer från sin vardag flera gånger i veckan. Oftast med endast några få ord i varje inlägg.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More