Research till uppföljare

Jag håller just nu på med research till uppföljaren till Ensamfjäril. När jag skriver är det superviktigt att alla fakta är korrekt men också att händelser skildras så verklighetstroget det går utan att göra avkall på dramaturgin och spänningen (hur än det är så skriver jag ju fiktion). Inför Ensamfjäril gjorde jag t ex intervjuer med sex olika poliser för att kunna få med alla aspekter och jag satt en dag och intervjuade en kvinna som levt som barn i ett kollektiv på åttiotalet.

Jag gruvar mig alltid innan jag kommer igång med researcharbetet, för processen är ganska tidskrävande och jag behöver göra den inom flera olika discipliner. Men när jag väl kommer igång ger det så otroligt mycket inspiration och näring till storyn. Förutom en massa fakta får jag också ofta idéer till karaktärsutveckling. Om man kör fast i sitt skrivande är research ett bra tips för att komma igång igen. Många gånger leder research också till att jag behöver göra ganska drastiska ändringar i synopsis eftersom jag inte har tillräcklig insyn i ämnena. Som igår. Jag hade förmånen att få prata med en extremt inspirerande person som på ett generöst sätt delade med sig av sina erfarenheter kring vad som driver en person att bli kriminell, gängbildningar, att sitta i svenskt häkte och på anstalt. Varför man begår tunga brott där grov misshandel och våld är en vardag, om droger och hur de påverkar, och hur man tar sig ur ett destruktivt liv. Jag måste erkänna att jag haft en väldigt naiv syn på det här och den lilla kunskap jag hade tidigare kom från filmer och böcker jag läst. Verkligheten överträffar i många fall dikten, det är ett som är säkert. Vi pratade i två timmar och jag skrev för glatta livet under tiden. Ca 20 sidor värdefullt material fick jag, och det kommer komma väl till användning. Både för specifika detaljer men också för en av de underliggande intrigerna. Nu längtar jag efter att få sätta mig ner och omsätta all input i uppföljaren. Kommer bli grymt!

Nästa researchintervju kommer jag att göra med en polis som jobbar nära unga kriminella. Ser fram emot det.

This entry was posted in Ensamfjäril, Manusarbete, Research. Bookmark the permalink.