Om mig

Den 22 oktober 2014 debuterade jag med min första deckare Ensamfjäril på Hoi Förlag. I april 2015 skrev jag avtal med HarperCollins Nordic, en del av världens näst största förlag, om utgivning av mina uppföljare i Norden. De fristående uppföljarna heter Springpojken (2016) och Fixaren (2017). Jag har studerat kriminologi vid Stockholms universitet och har en lång karriär bakom mig som marknadsförare inom telekombranschen.

Så här började allt:
“Är det du som är Gabriella?” hörde jag en röst säga, samtidigt som jag såg en mörkhårig kvinna komma gående mot mig. Det var december 2012 och jag satt vid ett torg på Gran Canaria och väntade på min familj som strax skulle komma.
”Ja …” svarade jag samtidigt som jag plötsligt insåg att jag befann mig ansikte mot ansikte med Mari Jungstedt. Hjärnan försökte koppla situationen.
”Vill du följa med mig upp på takterassen och få några författartips?” fortsatte hon leende och tog mig under armen. Jag började inse att jag blivit föremål för en riktig överraskning, men du kan nog gissa vad jag svarade.

Ända sedan jag gick i skolan har jag vetat att jag ville bli författare. Jag visste inte då att jag skulle debutera i en för Sverige ny genre, Erotic Crime, men att det var en deckare jag skulle skriva har jag aldrig tvekat på. Vägen mot drömmen blev längre än jag trodde då, livet och jag åkte på andra spännande utflykter. Men det är å andra sidan den resan som gjort att jag har något att berätta.

När vi var på Gran Canaria den där vintern var jag mammaledig. Jag hade äntligen tagit tag i min författardröm och läste allt om intriger, karaktärer, dialoger och miljöskildringar. Försökte bygga upp storyns början, mitt och slut. Men. Jag kom ändå inte igång och att säga att jag var frustrerad är en underdrift. Därför åter till torget: Min man hade, på ett sätt som är värt en egen historia, lyckats ordna en träff med en av Sveriges mest populära författare som skrivit flera av sina deckare på just Kanarieöarna. Allt var helt utan min vetskap, menat som en födelsedagspresent. Mötet var ovärderligt. Mari gav mig många tips, men det bästa tipset av alla har gjort att jag nu debuterar med min första deckare:
”Fundera inte så mycket på hur storyn ska sluta”, sa hon. ”Utgå från en stark minnesbild och sätt dig ner och skriv.”

Efter semestern var det dags att fira jul hemma i Nacka. På julaftonseftermiddagen satt jag med två förväntansfulla barn och väntade på att min man skulle komma hem som tomte. Just då satte deckarhjärnan igång: Vad skulle hända om det knackade på dörren och jag öppnade, men insåg att det var fel person bakom masken? En person som inte ville mig väl…
Där och då fick jag min starka minnesbild. Samma kväll satte jag mig ner och skrev det första kapitlet i Ensamfjäril och sedan flödade hela storyn ut på tangentbordet.

4 Responses to Om mig

 1. Pingback: …och så var det onsdag.. | Välkommen!!

 2. Ann-Sofi Andersson says:

  Har just börjat att lyssna på ensam fjäril. Jag undrar vem som läser? Jag har en nedsatt hörsel så ibland är det svårt att höra och dessutom undrar jag om ni läser på ackord, den som läser boken läser för fort vilket är ett problem om man hör dåligt. Så är det samma
  uppläsare i Springpojken får jag nog avstå att köpa den

  • gabriellauw.se says:

   Hej Ann-Sofi! Lyssnar du via Storytel? Tror de har en funktion där man kan göra uppspelningen mer långsam. Det är. Callin Öhrvall Delmar som läser in alla mina böcker, hon gör ett superbra jobb tycker jag. Men det är såklart tråkigt om du inte hör. Testa att göra det långsammare om det går. Hälsningar Gabriella

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *